Hírek

Previous Next

Nyílászárók Otthonfelújítási támogatással

Olvasóink értékelése: 4 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag inaktív
 

OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁS

A gyermeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítása érdekében vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásként otthonfelújítási támogatás vehető igénybe.

  • 2021. január 1-től igényelhető, 2022. december 31-ig.
  • A költségeket utólag térítik meg.
  • Mindenfajta felújítási munkára igénybe vehető.
  • Legalább egy gyerek neveléséhez kötött az otthonfelújítási támogatás.
  • Legalább egy év folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkezni az igényléskor.
  • Feltétel a köztartozás mentesség.
  • Minden család csak egyszer veheti igénybe.
  • 3% kamatozású kedvező hitelt biztosít az állam.

Az igénylés folyamata teljes mértékben elektronikusan is intézhető az interneten keresztül, de beadható az igénylés postai úton, vagy személyesen is, bármelyik kormányablaknál. A kivitelezőkkel való szerződéshez biztosítanak egy sablont, ezt, valamint az anyagköltségről és munkadíjról szóló számlákat a MÁK-nak kell benyújtani a munkálatok befejezését követő 60 napon belül. Természetesen személyes ügyintézésre is lesz majd lehetőség a kijelölt hivatalokban.

A MÁK-nak 30 napos elbírálási idő áll a rendelkezésre a támogatás megítélésére, és az ezt követő 5 napon belül utalniuk kell az összegét. Az elbírálás ideje független az igényelt támogatás összegétől. A beérkező igényléseket a MÁK a beérkezés sorrendjében fogja elbírálni.

Nem csak házasok igényelhetik. A gyermeket nevelő vagy váró (12. hetet betöltött magzat) egyedülálló szülők és házastársak vagy élettársak egyaránt igényelhetik. Azonos lakóhellyel rendelkező házastársak vagy élettársak közösen, együttes igénylőként – igényelhetik, így nincs lehetőség arra, hogy csak az egyik fél igényelje a támogatást.

A támogatási kérelem benyújtásának időpontjában fenn kell állnia az 1 éves lakóhely feltételének, tehát a benyújtást megelőző egy éven túli bejelentési időnek. Ez tehát nem zárja ki, hogy a munkálatokat még az 1 év letelte előtt elkezdjék.

További feltétel az ingatlannal kapcsolatban, hogy a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie az igénylő(k)nek. 

A lakás teljes felújításának befejezését – nem az egyes munkálatok befejezését – követően kell a kérelmet az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül benyújtani, tehát a költségeket utólag térítik meg.

A támogatás feltétele, hogy legalább az egyik szülő minimum egy éves, folyamatos TB jogviszonnyal rendelkezzen. A TB jogviszony származhat munkaviszonyból, vállalkozói jogviszonyból, illetve középfokú vagy felsőoktatási nappali tagozatos hallgatói jogviszonyból.

 

A támogatás a következő építési tevékenységekhez igényelhető

 

  1. a) víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje,
  2. b) fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
  3. c) fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
  4. d) épület külső festése, színezése, valamint szigetelése, utóbbinál, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
  5. e) a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,
  6. f) tető cseréje, felújítása, szigetelése,
  7. g) égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,
  8. h) klímaberendezés beépítése, cseréje,
  9. i) napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje,
  10. j) belső tér felújítása, ideértve
  11. ja) a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását,
  12. jb) a galériaépítést,
  13. jc) a belső lépcső kialakítását és cseréjét,
  14. jd) a szaniterek beépítését vagy cseréjét, je) a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét,
  15. jf) a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását,
  16. jg) a lámpák vagy világítótestek beépítését vagy cseréjét,
  17. k) a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,
  18. l) kerítés építése,
  19. m) gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,
  20. n) terasz, loggia, erkély, előtető építése,
  21. o) térburkolat készítése, cseréje,
  22. p) télikert kialakítása,
  23. q) - amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül - a 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 9. § (10) bekezdésében meghatározott akadálymentesítési munkák,
  24. r) alapozási szerkezet megerősítése, valamint
  25. s) beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje,
  26. t) használati melegvíz rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.

 

NEM igényelhető a támogatás

 

- a szabadon álló bútorok beszerzésére (pl. szobabútor)

- a szabadon álló konyhai gépek beszerzése

- beépített nem konyhai gépek beszerzésére (pl. mosógép, szárítógép)

- a lakás bővítésére plusz szobákkal

- a tereprendezésre, gyepszőnyeg-fektetésre

- a tároló építésére

- mobilgarázs beszerzésére

- a raklapra, mint anyagköltségre

- az infraszauna beépítésére

- a riasztó beszerelésére

 

2021-ben egy vagy több kivitelezővel 2021. január 1-jén vagy azt követően kötött vállalkozói szerződés alapján, valamint, 2021. január 1-jén vagy azt követően kiállított és teljesített számlák alapján nyújtható be a támogatási kérelem.

Nem adható be számla kizárólag anyagköltségről, a támogatás összegében (ami maximum a teljes költség fele) az anyagköltség és a vállalkozói díj 50-50%-ban szerepelhet.

A támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 millió forint.

A támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet.

Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy az összköltséget felezzük, maximum ennyi lehet a támogatás (legfeljebb 3.000.000 Ft).

A támogatás összegét is felezni kell, mert a támogatás felének anyag költségnek kell lenni, a másik felének munkadíjnak. Ez azonban csak akkor működhet, ha van elegendő anyag illetve munkadíj számla. Ha valamelyik nem éri el a lehetséges támogatás felét, illetve a munkálatok teljes költségének legalább a negyedét, akkor nem jogosult, csak a kisebb tétel kétszeresére.

A vállalkozói szerződést minden esetben csatolni kell a kérelemhez.

A 0%-os és 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla figyelembe vehető.

A felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési munkálatokat végző vállalkozó által kiállított számla csak akkor fogadható el, ha a vállalkozó sem az igénylőnek vagy együttes igénylés esetén egyik igénylőnek sem közeli hozzátartozója vagy élettársa, vagy a felújítást végző gazdálkodó szervezetnek nem tagja, illetve nem munkavállalója és nem vezető tisztségviselője sem az igénylő/igénylők, sem az igénylő/igénylők közeli hozzátartozója. Tehát a felújítási kivitelezést végző vállalkozásban például nem lehet tulajdonos vagy alkalmazott az igénylő így saját magának nem számlázhat.

A felújítás időtartamát és a munkálatok számát a jogszabály nem korlátozza. Több kivitelezővel is köthető szerződés.

Bővebb információ

A támogatás igénybevételének feltételeit a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet szabályozza.

Nyomtatványok

www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/kerelem-benyujtasanak-nyomtatvanyai

 

Benyújtás SZÜF felületen

www.magyarorszag.hu/szuf

Tags: